Energie Team: goed voor het milieu en voor de mens

Begin 2017 heeft het Energie Team een nieuwe start gemaakt in Zeewolde. Het is een samenwerking van de gemeente Zeewolde (afdeling Duurzaamheid) en Team Z. De doelstelling is duidelijk: milieu winst, kostenbesparing voor huishoudens en ontwikkelen van werkzoekenden. In het eerste half jaar is dat succesvol verlopen.

De resultaten van het eerste half jaar zijn erg goed op alle drie de gebieden.

  • Rond de 130 huishoudens in Zeewolde op de sociale minimumgrens hebben medewerkers van het Energieteam op bezoek gehad.
  • Milieuwinst van 44 ton CO2 en een reductie van 13.500 kubieke meter op aardgas
  • Besparing per huishouden van € 145,-
  • 2 medewerkers van het Energieteam hebben mede door hun deelname aan het project een baan hebben gevonden, 5 deelnemers zijn weer aan aantal stappen verder op weg naar werk.

Kansen voor mensen
Een van de belangrijkste doelstellingen van het team is het ontwikkelen van mensen op weg naar een betaalde baan. Dat staat naast de beoogde milieu en kosten effecten centraal. René van de Lustgraaf is de projectleider van het team, hij vindt het belangrijk dat de deelnemers een goede verbinding krijgen met de samenleving en ze weer kunnen laten zien dat ze van waarde zijn, dat ze er toe doen. Soms ontbreekt het de deelnemers aan zelfvertrouwen en een goed toekomstperspectief. Met deelname aan het team wil René ze dat heel graag weer teruggeven. De mensen krijgen door hun werk weer structuur in hun week, ze leren werk in combinatie met privé organiseren en ervaren in grote mate dat ze collega’s hebben. Dit vergroot hun welzijn en dat is mooi. Op weg naar een betaalde baan werken de deelnemers hard aan hun competenties en krijgen ze ondersteuning in sollicitatie vaardigheden. Ook zorgt de diversiteit in werkzaamheden voor inzicht in waar je goed in bent en wat je leuk vindt, dat maakt het zoeken naar een geschikte baan een stuk makkelijker.

Op dit moment zijn er 7 deelnemers in het team, in augustus zijn ze gestart. Ze doorlopen een traject van maximaal 6 maanden. Eind van het jaar maken we met de deelnemers de balans op: we gaan voor maximale milieu winst, kostenbesparing en natuurlijk persoonlijke groei naar een baan.

Als je geïnteresseerd bent in het Energie team kan je contact opnemen met:

Energie team: René van de Lustgraaf 036-5309166 / energieteam@zeewolde.nl

Team Z: Irma Loenen 06 57545332 / i.loenen@teamz.nl

Recente berichten